Publicat de: accaii | 15 ianuarie 2011

MMPSF – Consultari publice

Ministerul Muncii Protectiei Sociale si Familiei (MMPSF) a plasat pe pagina web proiectul Legii privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati pentru consultari publice.

Asociatia „Keystone Human Services International Moldova Association” a acordat asistenta tehnica MMPSF in elaborarea proiectului de lege (proiectul „Comunitate incluziva: Moldova”).

La 30 noiembrie 2010 MMPSF a organizat o masa rotunda in cadrul careia a fost prezentat proiectul respectiv, cu participarea reprezentantilor autoritatilor  publice centrale si locale, institutiilor publice si organizatiilor obstesti.

Proiectul de lege poate fi descarcat aici:

Proiectul Legii privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati

Problema votului direct si secret a persoanelor cu dizabilitati de vedere este reglamantata de catre art. 60 al proiectului de lege:

Capitolul X ASOCIAŢIILE OBŞTEŞTI, VIAŢA POLITICĂ ŞI PUBLICĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI

Articolul 60. Participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa politică şi publică

(1)      Persoanele cu dizabilităţi pot participa efectiv şi deplin la viaţa politică şi publică, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, în mod direct sau prin reprezentanţii legali.

(2)    Statul asigură persoanelor cu dizabilităţi:

a)         drepturi politice şi posibilitatea de a beneficia de acestea, în condiţii de egalitate cu alţii;

b)        dreptul şi oportunitatea de a vota şi de a fi alese;

c)         dreptul la proceduri şi materiale de vot adecvate, accesibile şi uşor de înţeles şi utilizat (tipărirea buletinelor de vot în alfabetul Braille);

d)        dreptul de a vota prin vot secret la alegerile şi referendumurile publice, fără intimidare;

e)         dreptul de a candida la alegeri;

f)         dreptul de a deţine efectiv un mandat ales şi de a îndeplini orice funcţie publică, la orice nivel guvernamental, facilitînd utilizarea tehnologiilor noi şi de asistare, acolo unde este cazul;

g)         dreptul la exprimarea liberă a voinţei persoanelor cu dizabilităţi ca alegători şi în acest scop, dacă este cazul, la solicitarea acestora, să permită asistarea la vot de către o persoană la alegerea lor;

h)        dreptul la libera formare a opiniei faţă de partidele politice şi candidaţii la alegeri, inclusiv prin organizarea dezbaterilor electorale, a emisiunilor radio-televizate în limbajul mimico-gestual şi tipărirea materialelor electorale în alfabetul Braille.

(3) Drepturile la viaţa politică şi publică a persoanelor cu dizabilităţi sunt reglementate prin acte normative speciale.

 

Proiectul de lege este amplasat pe site-ul MMPSF si orice comentarii si imbunatatiri a prezentei legi sunt binevenite.

Comentariile şi propunerile urmează a fi expediate în scris la adresa: Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, str. Vasile Alecsandri 1, or. Chişinău MD 2009, Republica Moldova; prin fax – la nr. (22) 26-93-71 sau la adresa de e-mail: secretariat@mmpsf.gov.md


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: