Publicat de: accaii | 14 februarie 2011

Film documentar Votul Nevazatorilor (Timișoara)

Film realizat de Centrul Euroregional pentru Democrație din Timișoara, 2011

Reclame

Responses

 1. sint multe alte probleme mai inportante de rezolvat. problema votului pentru nevazatori este una dintre cele mai mari probleme nu cred ca

  • Va multumesc pentru acest comentariu! Sunt gata sa ma bat cu oricine pentru ca fiecare om sa aiba dreptul la opinie, insa aceasta nu ne obliga sa avem aceiasi opinie. Cine decide ce este important si ce este mai putin important?
   Problema votului direct si secret pentru persoanele cu dizabilitati de vedere este o „problema de suprafata”, un vîrf de aisberg, daca doriți. Daca incercam sa vedem lucrurile in toata complexitatea lor, atunci vom vedea ca exista problema crearii in comunitati a unui „spatiu prietenos”, a accesibilitatii, a incluziunii sociale, a angajarii in campul muncii a persoanelor cu dizabilitati. Probabil, ultima este una dintre cele mai importante. In Republica Moldova exista aproximativ 175 mii de persoane cu dizabilitati (cati sunt in Romania?). Circa 120 mii din ei ar putea (si multi isi doresc aceasta) sa fie angajati in campul munici. Ca sa-si castige bucata de paine singuri, cu demnitate…
   Una dintre modalitatile alternative prin care persoanele cu dizabilitati de vedere ar putea sa-si exercite dreptul constitutional la vot ar putea fi votul electronic. Este oare aceasta un „privilegiu”, o solutie speciala doar pentru nevazatori? Nu, cu siguranta, nu! Peste 1 mln. de cetateni moldoveni sunt plecati la munca peste hotare. Aceasta constituie aproximativ 25 % din populatia totala a Republicii Moldova. Remitentele lor financiare constituie pana la 40 % din PIB. Este o contributie enorma! Intrebarea este in ce masura statul asigura implicarea acestor oameni in procesul decizional? Poate oare e-voting-ul sa sa fie o solutie in acest sens? Da, poate! Intelegem ca este o prioritate si ar trebuie sa fie o prioritate pentru statele care doresc sa aprofundeze drepturile omului si sa consoliteze institutele democratice.
   O societate poate sa se dezvolte armonios doar atunci cand majoritatea creaza conditii optime pentru dezvoltarea minoritatilor. Toti suntem diferiti, dar toti suntem egali! In acest spatiu venim dintr-o societate totalitara. Pentru ca sa obtinem o propulsare, un salt calitativ in dezvoltare, trebuie sa se produca o metamorfoza la nivel de mentalitate colectiva. Si atentia trebuie focusata nu pe SISTEM/STAT, ci pe OM/CETATEAN! Pe OM! Cu necesitatile lui specifice, obisnuite sau mai putin obisnuite….
   Drepturile omului sunt pentru fiecare!

   Victor Koroli


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: